Diagnose: Inappropriate Sinus Tachycardie | Mijn verhaal

‘The life on Instagram isn’t always what it seems to be. Let’s get personal. Make everday count.’

De afgelopen dagen heb ik getwijfeld of ik mijn verhaal wilde delen op mijn blog, maar omdat ik zelf de afgelopen weken géén ervaringen van anderen mensen kon vinden op het internet, leek het mij alleen maar fijn voor mensen die met de zelfde klachten als mij, mijn verhaal kunnen lezen en daar eventueel wat aan zouden kunnen hebben. 

29 mei 2020, het was een hele mooie zomerse dag en ik was thuis aan het werk. De dagen hiervoor voelde ik mij slecht. Ik had de Apple Watch van een vriendin van mij om gekregen die dag, om makkelijk te kunnen checken hoe hoog mijn hartslag nu eigenlijk was. De hele middag bleef mijn hartslag ruim boven de 100 en het bonzende gevoel bleef aanhouden. Vrijwel iedere minuten kreeg ik een ‘knal’. Na een telefoongesprek met een collega besloot ik (eindelijk) om de huisarts te bellen..

30 mei 2020, om 09:00u had ik een afspraak bij mijn huisarts. Toen ik binnen kwam, werd ik direct apart geroepen. Vanwege het coronavirus werden natuurlijk eerst allerlei  corona gerelateerde vragen gesteld. Ik had geen koorts en ik was niet verkouden. Vervolgens werd mijn bloeddruk opgemeten en wilde de huisarts dat er een hartfilmpje (ECG) werd gemaakt. Nadat de ECG was gemaakt, ging ik naar het ziekenhuis om bloed te prikken (mijn bloed werd gecontroleerd op bloedarmoede en longembolie). Het hartfilmpje werd opgestuurd naar de Afdeling Cardiologie in het ziekenhuis en ik zou na het Pinksterweekend meer horen.

2 juni 2020, de huisarts belde mij op. Haar stem was kalm en ze vertelde mij dat mijn bloedwaarden in orde waren, máár.. de cardioloog had mijn ECG beoordeeld en daaruit maakte hij op dat er mogelijk een hartinfarct heeft plaatsgevonden en dat zij mij graag in het ziekenhuis wilden zien. Ik werd meegenomen in de verwijsbrief naar de Afdeling Cardiologie en ik zou snel horen wanneer ik terecht kon. Op het moment dat ik het woord hartinfarct hoorde, zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Hoe dan?! Wanneer is dit gebeurd?! Is het dan een stil hartinfarct geweest?! Hoe moet ik dit vertellen en komt het goed?! Alle scenario’s vlogen door mijn hoofd heen..

Een paar dagen later ontving ik een brief van het ziekenhuis met 4 afspraken. In deze periode had ik eigenlijk samen met mijn moeder in Carihuela moeten zitten, maar wegens het coronavirus waren alle vluchten natuurlijk gecanceld. Op 16 juni zou ik een holterkastje krijgen en zo werd mijn hartslag geregistreerd. Wegens de vertraging op de poliklinieken door het corona virus kon ik pas op 29 juni terecht bij de cardioloog, maar als het erger werd, kon ik uiteraard bellen.. In de tussentijd probeerde ik in mijn hoofd te dealen met het feit dat ik misschien echt een hartinfarct had gehad. Mijn vrienden en familie waren er in deze tijd écht voor mij. Op zulke momenten besef je écht wat en wie er belangrijk is in je leven en wat totaal niet.

De dagen gingen voorbij. Mijn hartslag bleef tussen de 100 en 130 in rust. Auto rijden ging amper en zelfs het traplopen werd al snel een sportactiviteit, tenminste, dat voelde voor mijn hart zo. 

Een aantal collega’s waren op de hoogte van de situatie en ik kan niet anders zeggen als dat zij mij gesteund hebben waar ze konden en dit doen zij nu nog steeds. Hier ben ik hen erg dankbaar voor.

Wat is een holterkastje?

Een holterkast wordt geplaatst in het ziekenhuis. Je krijgt allemaal ‘plakkers’ op je lichaam en een apparaatje dat ongeveer net zo groot is als een MP3 speler. Met dit apparaatje kun je ‘pijnlijke’ momenten markeren. Heb je last? Dan druk je op een knopje. Zo kan de cardioloog achteraf je gemarkeerde/vervelende momenten goed zien. Tijdens de registratie moet je een volledig dagboek bijhouden. Van ‘op de bank zitten’ tot aan ‘koken’ of ‘een glas drinken pakken’, alles moest ik bijhouden. Tijdens het dragen van een holterkastje mag je ook niet douchen. Slapen is met een holterkastje is ook niet het fijnste wat er is, maar het is te doen. 

29 juni 2020, eindelijk had ik mijn afspraak bij de cardioloog. Op deze dag werd mij verteld dat er uit de opname van het holterkastje géén aanwijzingen waren voor een hartinfarct, maar dat er wellicht iets anders aan de hand was. Blijkbaar was mijn ECG van 30 mei 2020 niet helemaal goed gegaan en leek het op een hartinfarct. Ik, mijn familie en vrienden waren heel erg opgelucht toen we hoorde dat er geen sprake was van een hartinfarct. Na deze afspraak werden er nieuwe afspraken gemaakt voor een echo van mijn hart en een sporttest. Na de echo en sporttest zou ik weer bij mijn cardioloog terug komen om de verdere behandeling te bespreken. De cardioloog wilde van alles uitsluiten, voordat zij mij medicijnen kon geven. 

6 juli en 9 juli 2020, het maken van de echo van mijn hart ging goed. Ik kreeg veel uitleg over wat zij deden en hoe mijn hart eruit zag.

Mijn broer, Martijn, is toen hij 5 jaar oud was overleden aan Pulmonale Hypertensie, dit is een hartafwijking waarbij het hart groter is dan normaalgesproken en ik (en mijn familie) was/waren ergens bang dat ook mijn hart niet in orde was. De vraag of mijn hart een ‘oke’ formaat had, was 1 van de eerste vragen die ik stelde aan de laborant. Haar antwoord? Je hart ziet er prima uit!

Na de echo en de sporttest kwam ik weer bij mijn cardioloog.
Na alle onderzoeken is de diagnose gesteld; Inappropriate Sinus Tachycardie.

Wat is Inappropriate Sinus Tachycardie?

IST is een zeldzame hartritmestoornis die het meest voorkomt bij jonge vrouwen. De hartslag is altijd hoger dan 100 slagen per minuut. IST staat voor Inappropriate Sinus Tachycardie. In Nederland wordt soms de term ‘ongepaste sinus tachycardie’ gebruikt. Bij IST geeft de sinusknoop in je hart te veel prikkels af. De hartslag is altijd hoger dan 100 slagen per minuut. Bij weinig inspanning kan de hartslag al snel toenemen, en is die vaak hoger dan voor de activiteit nodig is. Het voelt alsof je de hele tijd een marathon aan het rennen bent. 

Sinusknoop

Na mijn afspraak bij de cardioloog kon ik naar de apotheek om een medicijn op te halen dat speciaal voor de sinusknoop bedoelt is genaamd; Ivabradine. Dit medicijn moet ervoor gaan zorgen dat mijn sinusknoop geremd wordt en dat mijn hartslag naar beneden zal gaan. De eerste maand zal ik last krijgen van hoofdpijn en van plotseling oplichtende vlekken/flitsen (fosfenen) in het gezichtsveld. Binnen twee maanden na het begin van het gebruik zal ik dit merken en het verdwijnt geleidelijk weer vanzelf. Ik zit nu in de eerste paar dagen en heb een aantal keren heldere lichtvlekken gezien en last van hoofdpijn gehad. De heldere lichtvlekken kan ik omschrijven als duidelijke helderblauwe vlekken.

Mag ik gewoon sporten?

Ja, juist doordat ik veel sportte, heeft mijn hart een goede conditie opgebouwd. Ik kan alleen niet meer van mijn hartslag uitgaan tijdens cardio. Daarnaast moet ik zelf gewoon aangeven wat wel kan en wat niet. In mijn sportschool zijn de instructeurs op de hoogte. 

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Ik gebruik nu een aantal dagen medicatie. Er zijn al momenten geweest waarop ik mij best goed voelde, maar er zitten ook momenten tussen waarin het minder gaat en ik last heb van de bijwerkingen van de medicatie of weer een hoge hartslag. Verder merk ik dat ik sneller last krijg als ik mij druk maak óf als er drukte om mij heen is en hiermee bedoel ik bijvoorbeeld; het lopen in een drukke supermarkt. Vooral nu we ook met het coronavirus te maken hebben, kan ik mij echt ergeren aan mensen die zich niet aan de anderhalve meter afstand houden in de stad of in een winkel. Ik mag gewoon werken en autorijden, maar als ik last heb van lichtflitsen of andere bijwerkingen, zal ik niet in de auto stappen en lange afstanden in mijn eentje rijden is op dit moment voor mij geen optie. 

Dankbaar

De afgelopen maanden zijn voor mij en ook mijn familie, vrienden/collega’s een gekke tijd geweest. Ik ben hen zo dankbaar voor het feit dat ze er voor mij waren, mij steunde waar nodig en naar mij luisterde. Ik ben mij er nog niet eerder op deze manier van bewust geweest dat je van iedere dag in het leven moet genieten. Stop geen tijd en energie in situaties die het niet waard zijn. Wordt je er zelf niet vrolijk van? Doe het dan niet! Daarnaast heb ik geleerd dat je jezelf nooit moet ‘verwaarlozen’ en wat ik hiermee bedoel is: bel je huisarts als je merkt dat er iets niet lekker gaat. Wacht niet tot het laatste moment en praat erover met vrienden/familie.

Eerst volgende afspraak

Op 6 adownloadugustus heb ik mijn eerst volgende afspraak in het ziekenhuis. Dan krijg ik opnieuw een ECG en controle bij de cardioloog. We gaan dan kijken wat het medicijn voor mij doet en hoe nu verder. Als ik merk dat het niet goed gaat, kan ik altijd contact opnemen met de afdeling Cardiologie en zij zullen dan overleggen met mijn cardioloog.

Ik hoop dat de mensen die dit lezen hier iets aan zullen hebben. Dit is mijn verhaal en hoe ik mij voel. Vragen? Je kunt het contactformulier op mijn website invullen of stuur mij een privé berichtje via Instagram

Liefs,

Meer informatie over Inappropiate Sinus Tachycardia kun je vinden op: www.hartstichting.nl

You might also like: 

 NEW 🔥 iDeal Of Sweden Airpod cases – 15% kortingscode – Én nieuwe hoesjes!
PART II ★ INSTAGRAM STORY HIGHLIGHTS ★ De perfecte templates voor jouw Instagram!

10 thoughts

 1. Hi Tanja, wat vervelend voor haar en natuurlijk ook voor jullie.. Hopelijk werkt de medicatie snel! Bij mij werken de medicijnen goed en ik heb bijna geen last gehad de afgelopen tijd, alleen als ik mij echt te druk maak, merk ik het wel weer even.

  Like

 2. Hoi Ilse,

  Ik heb je verhaal gelezen en het is heel herkenbaar. OS dochtertje van 7 jaar heeft dit ook en dezelfde medicatie. Hoe gaat het nu met jou?

  Geliked door 1 persoon

 3. Jeetje wat heftig! Wat heb je een rotperiode achter de rug en dat in een jaar dat al echt vreselijk is! Ik hoop voor jou dat je snel tot acceptatie komt en je medicijnen goed werken. Ik begrijp hoe het is om met een chronische en onzichtbare ziekte te leven. Volgens mij zijn er genoeg mensen voor je maar mocht je ooit een luisterend oor nodig hebben dan weet je me te vinden

  Geliked door 1 persoon

 4. Hey meid jeetje zeg! Ik wens je veel sterkte en kracht en ik hoop dat de medicatie aanslaat! Dikke knuffel en fijn dat je zoveel steun en liefde en begrip hen kunnen ontvangen! ThnQ for sharing het is zeker wel handig dat het bekend is dan kun je altijd een ander meehelpen, so thank You dear! Liefs Miss B.❤️💋💋

  Like

 5. Wat een verhaal, wat zal jij (en jouw naasten) in de rats hebben gezeten! Gelukkig is er iets gevonden en slaat de medicatie aan. Let goed op jezelf!

  Sterkte en beterschap,
  Rianne

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s